Du skal ikke ha andre guder enn meg

Da talte Gud alle disse ord og sa: Jeg er Herren din Gud, som førte deg ut av landet Egypt, av trellehuset. Du skal ikke ha andre guder enn meg.

I det gamle testamentet kan vi lese om mange forskjellige avguder som folket tilbad. Baal og astarte bilder blant annet. Før Daniel sine tre venner ble kastet i ildovnen, sa de følgende: Men hvis ikke, så skal du vite, konge, at vi ikke vil dyrke dine guder eller tilbe det gullbildet du har stilt opp. Dan 3:18. 
Når Moses kom ned fra Sinaifjellet med de ti bud, danset jødene rundt en gullkalv og priste den for befrielsen fra Egypt. Hvordan kunne de gjøre det? Hadde de allerede glemt underet hvor Gud delte Rødehavet i to? Typisk for disse jødene? Heller typisk for oss mennesker. Vi er ikke så ulike som mange av disse jødene i ørkenen.

Men finnes det avguder hjemme i Norge? Du ser kanskje ikke naboen dansende rundt en gullkalv titt og ofte. Men tro meg, de er der. Kanskje ikke like synlige, men desto enda farligere. Det kan være så mangt: penger, berømmelse, selvopptatt, you name it. Hvem er Herren i ditt hjerte?

Her i Bolivia er avgudene desto synligere enn hjemme i Norge.  Når spanjolene kom tvang de Sør-Amerikanerne til å ta bruk sine katolske fester. I Bolivia feiret indianerne katolske fester i mange mange år. Det vil si, uten i fra så det ut som katolske fester, men i hemmelighet fortsatte de å feira månen og solen, i nyere tid gikk det over til moder jord (pachamama). Kanskje er dette en av grunnen til at misjonen aldri har det fått samme fotfeste her som i andre land? Her vet alle hvem Jesus er, men det er få som kjenner han.

På utemarkeder i Peru og Bolivia finner du ikke så mange Astarte bilder eller ofringer til Baal. Men du får lett tak i amuletter, tarotkort, llamaoffer eller andre ting som blir innviet til moder jord. img_4851
img_4839

En kvinne med problemer i den ene foten kjøper en firfisle. Det er en levende og sprellende krabat. I hvert fall med det første, kanskje vet den hva som er i ferd med å skje? Først klippes halen, deretter hode, så følger både bakben og framben. Det er innvollene hun skal ha tak i og det skal hun smøre på foten der hun har vondt. Dette skal hun gjøre en gang i uken i tre uker, det er medisinmannen som har forlanget dette. Hvis hun ikke er bedre i foten etter tre uker må det ofres et nytt dyr, gjerne ett større. img_4845

Helgenen Camilo de Lelis overvåker det hele.img_4852

I Bolivia er ikke avgudsdyrkelsen vanskelig å finne. Den er så synlig som det går an. Ja så synlig at det nesten kan ta motet fra deg. Men det kan også ha en motsatt effekt: Her trengs det levende og troverdige Jesuvitner. Her trengs det personer som tør og ønsker å vise andre hvem Jesus er og hva han har gjort i våre liv. Kanskje kaller Gud nettopp deg til å bryte oppe? Vår venn Moses hadde mange unnskyldninger når Gud kalte ham i den brennende tornebusken: Hør meg, Herre! Jeg har aldri vært noen ordets mann, verken før eller nå etter at du begynte å tale til din tjener. Jeg er tung i mæle og tung i tale. Men så svarer Gud oss i dag som han svarte profeten Samuel: Se ikke  utseendet hans og  hans høye vekst! For jeg har forkastet ham. Jeg ser ikke  det mennesket ser , for mennesket ser  det ytre, men Herren ser  hjertet.img_4835

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s